Kristal

Nieuwbouw van binnenuit

Rotterdam Nesselande

Het woon- en zorgcomplex Kristal in Nesselande is opgeleverd in 2008 en biedt op dit moment plaats aan ca. 200 voornamelijk oudere huishoudens. In de plintzone van het gebouw zijn diverse faciliteiten ondergebracht waaronder een gezondheidscentrum en een buurtcentrum. Door veranderingen in het gebruik en de schaarste aan geschikte woningen voor ouderen, bestaat de behoefte om na te denken over een herontwikkeling van de plint en een gedeelte van de patio tot extra woningen.

Ondertoppen

Er wordt onderzocht of er woningen kunnen worden toegevoegd in leegstaande kantoorruimte en een gedeelte van de patio. Het uiteindelijke doel is het toevoegen van circa 40 woningen.

Houtskeletbouw

Het onderzoek richt zich op het toevoegen van duurzame, compacte ouderenwoningen in het sociale huursegment. Er is door architect Math gekozen voor houtskeletbouw als basis.

Vooronderzoek

De herontwikkeling bevindt zich in de vooronderzoeksfase. Op basis van de ontwikkelde visie zijn een aantal scenario’s geschetst voor de toekomstige aanpassing. In overleg met stakeholders zullen de plannen verder worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

.

Ondertoppen als mogelijkheid tot toevoeging van woningen

SOR denkt vooral door een aantal slimme ingrepen gas te kunnen geven op het toevoegen van sociale huurwoningen voor ouderen. Het uitgangspunt daarbij is simpel. Kijk eerst naar wat er mogelijk is in, op of zelfs onder de eigen complexen, voordat nieuwbouw als optie wordt overwogen. Zo komt SOR tot vijf oplossingen om woningen toe te voegen. We noemen dit de BIG5, om het belang van het toevoegen van woningen voor Rotterdamse ouderen extra gewicht te geven. Ondertoppen is een van deze oplossingen, waarbij ongebruikte ruimte onder of binnen het gebouw wordt getransformeerd tot woonruimte voor ouderen in de sociale huursector.

Over Kristal

De Kristal is een levendig en modern wooncomplex in de wijk Nesselande, vlakbij de boulevard aan de Zevenhuizerplas. Verschillende woonvormen voor ouderen zijn hier geïntegreerd, waardoor er een inclusief palet aan bewoners uit de Rotterdamse samenleving aanwezig is.

Op de begane grond van de Kristal zijn diverse wijkvoorzieningen ingericht, zoals het gezondheidscentrum en een polikliniek van het IJsselland ziekenhuis. Humanitas kan zorg aan huis bieden op basis van zorgindicaties, ook voor dementerende ouderen. De woningen van de Kristal zijn gebouwd rondom een daktuin met diverse ontspanningsmogelijkheden. Daaronder is de parkeerkelder gelegen. Een huismeester is op vaste tijden aanwezig.

Sluit aan en word partner!

Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam komt graag in gesprek met samenwerkingspartners of co-makers bij het verwezenlijken van onze plannen. Die 2.000 betaalbare huurwoningen moeten er wat ons betreft gewoon komen! We zoeken daarom naar zowel ontwikkelende marktpartijen, beleggers als initiatiefnemers in het domein van zorg en welzijn om ons te helpen. Sluit aan, steun het belang van betaalbare huisvesting voor Rotterdamse ouderen en ga met ons in gesprek!

Remco Bouter

Manager Vastgoed

remco@sorbouwtervoor.nl

 

Rina de Groot

Senior communicatie adviseur

rina@sorbouwtervoor.nl

 

Neem contact met ons op via

Overige projecten