Klapwiek

Optoppen

Rotterdam Prinsenland

Het woongebouw Klapwiek in Rotterdam Prinsenland heeft nu nog 228 twee- en driekamerwoningen voor ouderen. Maar dat gaat in 2024 veranderen. Er wordt een extra woonlaag toegevoegd, waardoor er 44 extra woningen worden gecreëerd. Samen met Dura Vermeer Bouw Heyma en EGM Architecten maakt SOR dit mogelijk. Deze extra woningen worden voornamelijk aan de sociale huursector toegevoegd. De woningen zijn energiezuinig en worden door middel van een zogenaamde Smartbox gerealiseerd.

Optoppen

Na zorgvuldig onderzoek is vastgesteld dat er op het bestaande woongebouw 44 woningen kunnen worden toegevoegd. De kern van de prefab woningen worden in de fabriek gemaakt, en later op het woongebouw geplaatst.

Houtskeletbouw

Het onderzoek richt zich op het toevoegen van duurzame, compacte ouderenwoningen in het sociale huursegment. Er is door EGM Architecten gekozen voor houtskeletbouw, waardoor de woonlaag sterk maar licht kan worden gehouden.

Samenwerking ondertekend

Op 6 december 2023 is de intentieovereenkomst tussen Dura Vermeer Bouw Heyma BV en SOR ondertekend, voor de bouw van 44 op-top-woningen. Tevens is deze dag het bouwbord feestelijk onthuld, in het bijzijn van de wethouder ouderen van de gemeente Rotterdam, de Provincie Zuid Holland, architect EGM, Dura Vermeer Bouw Heyma, SOR en de Bewonerscommissie van de Klapwiek. De eerste woningen staan klaar in de fabriek. De start van het optoppen van de woningen op het woongebouw staat gepland voor eind mei/ begin juni 2024.

.

Optoppen als mogelijkheid tot toevoeging van woningen

SOR denkt vooral door een aantal slimme ingrepen gas te kunnen geven op het toevoegen van sociale huurwoningen voor ouderen. Het uitgangspunt daarbij is simpel. Kijk eerst naar wat er mogelijk is in, op of zelfs onder de eigen complexen, voordat nieuwbouw als optie wordt overwogen. Zo komt de SOR tot vijf oplossingen om woningen toe te voegen. We noemen dit de BIG5, om het belang van het toevoegen van woningen voor Rotterdamse ouderen extra gewicht te geven. Optoppen is een van deze oplossingen, waarbij er, daar waar constructief verantwoord, op de hoogste laag van een complex woningen worden toegevoegd.

 

Interactieve video

.

Over Klapwiek

Gebouw de Klapwiek heeft een statige uitstraling en herbergt 228 comfortabele twee- en drie-kamerwoningen met balkon of tuintje (begane grond). Alle woningen hebben een alarmeringssysteem waarmee de deur opent en in geval van een calamiteit de meldkamer wordt bereikt. Met een actieve bewonerscommissie is er veel te doen in de grote recreatiezaal. Er zijn maar liefst 6 jeu de boules banen, 2 biljarts, bibliotheek en een ruimte waar regelmatig de huisarts en pedicure aanwezig is. Een thuismeester is op vaste tijden aanwezig.

.

Sluit aan en word partner!

Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam komt graag in gesprek met samenwerkingspartners of co-makers bij het verwezenlijken van onze plannen. Die 2.000 betaalbare huurwoningen moeten er wat ons betreft gewoon komen! We zoeken daarom naar zowel ontwikkelende marktpartijen, beleggers als initiatiefnemers in het domein van zorg en welzijn om ons te helpen. Sluit aan, steun het belang van betaalbare huisvesting voor Rotterdamse ouderen en ga met ons in gesprek!

Remco Bouter

Manager Vastgoed

remco@sorbouwtervoor.nl

 

Rina de Groot

Senior communicatie adviseur

rina@sorbouwtervoor.nl

 

Neem contact met ons op via

 

Overige projecten