Charley Toorop Toren

Optoppen

Rotterdam Nesselande

In de Charley Toorop Toren in Rotterdam Nesselande zijn 119 appartementen gevestigd. Buurtzorg huurt een ruimte in het gebouw en kan ondersteunen bij zorgvragen.

 

De toren van 12 verdiepingen heeft twee zijvleugels, waarop SOR mogelijkheden ziet voor het toevoegen van extra woningen. Momenteel wordt er onderzoek uitgevoerd naar de toevoeging van een of twee extra lagen op de zijvleugels. De wens is om in het gebouw zoveel mogelijk compacte woningen (50 á 60m2) te kunnen toevoegen zonder al te grote ingrepen. Vandaar dat er tevens een pilot is gedaan met het splitsen van een ruim vrijgekomen appartement in twee kleinere appartementen.

Optoppen

Er wordt onderzocht of er met het plaatsen van een of twee extra lagen woningen kunnen worden toegevoegd op een van of beide zijvleugels. Er is berekend dat hier maximaal 54 appartementen kunnen worden toegevoegd aan de 119 bestaande woningen.

Woning splitsen

Er is een proef gestart met het splitsen van een vrijgekomen woning van ruim 100m2. Door het splitsen van deze woning zullen de twee compactere huurwoningen binnen de gereguleerde of sociale huurgrens vallen.

Onderzoeksfase

De optopping van de zijvleugels bevindt zich in de onderzoeksfase. In 2024 zullen we, naar verwachting, kunnen beginnen met de aanbesteding van de uitbreiding van de houtskeletbouw

.

Optoppen als mogelijkheid tot toevoeging van woningen

SOR denkt vooral door een aantal slimme ingrepen gas te kunnen geven op het toevoegen van sociale huurwoningen voor ouderen. Het uitgangspunt daarbij is simpel. Kijk eerst naar wat er mogelijk is in, op of zelfs onder de eigen complexen, voordat nieuwbouw als optie wordt overwogen. Zo komt SOR tot vijf oplossingen  om woningen toe te voegen. We noemen dit de BIG5, om het belang van het toevoegen van woningen voor Rotterdamse ouderen extra gewicht te geven. Optoppen en splitsen zijn oplossingen, waarbij er binnen de bestaande complexen, op een eenvoudige en minder ingrijpende manier woningen kunnen worden gerealiseerd.

Over de Charley Toorop Toren

De Charley Toorop Toren is een multifunctioneel gebouw uit 2006. Het biedt plaats aan 119 appartementen. Op de begane grond zitten wijkvoorzieningen: een kinderdagverblijf, een huisartsen- en fysiotherapeutenpraktijk, een centrum voor deeltijdzorg en een zorgpost. Daarnaast is er op de parterre een recreatieruimte waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen organiseren. De combinatie van functies zorgt voor levendigheid en gezelligheid in het gebouw. De toren bestaat uit een gebouw van 12 verdiepingen met aan weerszijden een vleugel van 3 verdiepingen. In de laagbouw zorgt een atrium voor bijzondere lichtinval. In één van de zijvleugels is dankzij het atrium op de eerste verdieping een lichte, extra brede galerij ontstaan. De andere zijvleugel omsluit een binnentuin. Een huismeester is op vaste tijden aanwezig.

Sluit aan en word partner!

Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam komt graag in gesprek met samenwerkingspartners of co-makers bij het verwezenlijken van onze plannen. Die 2.000 betaalbare huurwoningen moeten er wat ons betreft gewoon komen! We zoeken daarom naar zowel ontwikkelende marktpartijen, beleggers als initiatiefnemers in het domein van zorg en welzijn om ons te helpen. Sluit aan, steun het belang van betaalbare huisvesting voor Rotterdamse ouderen en ga met ons in gesprek!

Remco Bouter

Manager Vastgoed

remco@sorbouwtervoor.nl

 

Rina de Groot

Senior communicatie adviseur

rina@sorbouwtervoor.nl

 

Neem contact met ons op via

Overige projecten